Logo isommalla!

Logo isommalla juhlistaa 85 vuotta täyttävää Grafiaa. Historiikki julkaistaan toukokuussa 2018 ja nyt etsimme muistoja Grafiasta.

1970

Korkeakouludemokreatiaa vaativa mielenosoitus, kuvaaja Rista Simo Ser / Helsingin kaupunginmuseo
Abba, c-kasetti ja taskulaskin

Vietnamin sota jatkuu vuosikymmenen puoliväliin saakka, Chilessä tapahtuu sotilasvallankaappaus ja kansainvälisen solidaarisuuden aallot pyyhkivät Pohjoismaitakin. Ensimmäiset pakolaiset saapuvat Chilestä Suomeen. Homoseksuaalisuus poistuu rikoslaista. Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo valmistuu. Lottoarvonnat alkavat, ja Uuno Turhapuro esiintyy ensimmäistä kertaa televisiossa. John Lennon julkaisee Imagine-albuminsa, Abba voittaa Euroviisut ”Waterloo”-kappaleella ja Hurriganes saavuttaa Suomessa ennennäkemättömän suosion. Heikki Toivolan suunnittelemasta oravasta tulee Kansallis-Osake-Pankin liikemerkki. Apple Computer perustetaan. Uudet keksinnöt, kuten c-kasetti ja taskulaskin, saavuttavat nopeasti kansalaisten suosion.

Keskiverto grafialainen vuonna 1973

Grafia oli teettänyt jäsentensä keskuudessa jäsentutkimuksen, jonka tulokset julkistettiin keväällä 1973. Kyselyyn oli vastannut jäsenistä hieman alle puolet. Keskiverto grafialaisen todettiin olevan 38-vuotiaan naimisissa olevan miehen, joka on käynyt keskikoulun, työskentelee toisen palveluksessa mainostoimistossa ja on ammattinimikkeeltään yleisimmin mainonnan suunnittelija tai visualisoija. Eniten jäsenet toivoivat Grafialta apua palkkasuosituksissa ja jatkokoulutusmahdollisuuksista oltiin kiinnostuneita.

Jaa muisto:
esim.
#grafia1973

Tule mukaan!

Voit jakaa Grafia-muistoja sekä tällä sivulla olevan lomakkeen tai somen välityksellä #grafiaxxxx (grafia+ vuosi, jota muisto koskee). Tervetuloa kirjoittamaan Grafian ja graafisen suunnittelun historiaa!

Metromyyrästä tuli kansansuosikki, vaikka siitä ei metron virallista merkkiä tullutkaan. Kuva Mattson / Helsingin kaupunginmuseo

Kolmensadan jäsenen Grafia saa oman lehden

Grafia alkaa julkaista omaa tiedotuslehteään. Sen sivuilla nähdään mm. alan avoimien työpaikkojen ilmoituksia. Työpaikkailmoitusten myötä nimikkeet art director ja copywriter vakiintuvat. Helsingin Sanomat julkistaa kilpailun rakenteilla olevan metron logosta, jossa yleisön suosikiksi nousee metromyyrä. Unescon 25-vuotisjuhlien julistekilpailun voittaa Grafian jäsen Kari Piippo. Jäseneksi pääsemisen ehtoja helpotetaan, ja jäsenmäärä kasvaa ennätyksellisesti yli kolmeensataan.

 

Kuva: Nordean historia-arkisto / ELKA

KOP-logo

Kansallis-Osake-Pankki julkisti liikemerkkikilpailun, jonka pääpalkinto oli 12 000 markkaa. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 2381 ehdotusta. Kilpailun voitti Grafian jäsen Heikki Toivola. Arvostelulautakunta totesi voittajasta: ”Oravakuvio on toteutettu rohkealla tavalla. Tämä merkki on piirretty vapaasti ja poikkeaa tyypillisestä, jäykästä merkkipiirroslinjasta. Niin on saatu aikaan poikkeuksellisen persoonallinen ja omaleimainen työ. Merkki on hyvin sovellettavissa eri käyttötarkoituksiin.”

 

Kirjallinen toimeksianto käytännöksi

Jäseniä muistutettiin, että tilaustöiden kohdalla kannatti tehdä kirjallinen toimeksianto. Tällöin on helpompaa pyytää toimeksiantajalta palkkio tehdystä työstä ja vältytään tilanteelta, jossa tilaaja kieltäytyy maksamasta. Heti vuoden vaihduttua otettiinkin käyttöön yhdistyksen oma työtilauskaavake.