Logo isommalla!

Logo isommalla juhlistaa 85 vuotta täyttävää Grafiaa. Historiikki julkaistaan toukokuussa 2018 ja nyt etsimme muistoja Grafiasta.

1990

Valokuvaaja Matti Niemi / Helsingin kaupunginmuseo
Yhdyspankin Kaivopuiston konttorin ovitarra Kansallispankin ja Yhdyspankin yhdistyttyä Meritaksi / valokuvaaja Matti Niemi, Helsingin kaupunginmuseo
Nousukaudesta lamaan, lamasta EU:hun

Nousukauden jälkeen syöksytään suoraan lamaan. Työttömiä on ennätysmäärä, ja markka devalvoidaan. Risteilyalus M/S Estonia uppoaa Itämereen, yli kahdeksansataa ihmistä menehtyy. Nelson Mandela nousee Etelä-Afrikan presidentiksi, ja apartheid-politiikka päättyy. Ensimmäinen aurinkokunnan ulkopuolinen planeetta löytyy. Suomi liittyy EU:hun, Leijonat voittavat jääkiekon MM-kultaa, Mika Häkkisestä tulee Formula-1:sten maailmanmestari ja Simpsonit ilmestyy televisioon. Poikabändit villitsevät teinejä. Nykytaiteen museo Kiasma valmistuu. Matkapuhelinten käyttöjärjestelmäksi vakiintuu vähitellen GSM, ja Nokia luopuu kumisaappaiden valmistuksesta. Japanissa nähdään ensimmäiset emojit.

Grafia konkurssin partaalla

Lama koettelee Suomea. Rahahanat sulkeutuvat, ja monet grafialaiset menettävät työpaikkansa tai tulevat lomautetuiksi. Tämä johtaa puolestaan Grafian jäsenmäärän laskuun. Uudenmaankadulta ostetun toimiston lainanlyhennykset uhkaavat ajaa koko järjestön konkurssiin, mutta puheenjohtaja Ilmo Valtosen tiukat säästötoimet purevat ja Grafia pelastuu. Uusi kaupallinen tv-kanava, MTV3, aloittaa toimintansa, ja tv-mainonnan määrä lisääntyy.

Jaa muisto:
esim.
#grafia1993

Tule mukaan!

Voit jakaa Grafia-muistoja sekä tällä sivulla olevan lomakkeen tai somen välityksellä #grafiaxxxx (grafia+ vuosi, jota muisto koskee). Tervetuloa kirjoittamaan Grafian ja graafisen suunnittelun historiaa!

1995

Vuoden 1995 TV-mainonnan sarja. Toimin sarjan sihteerinä, opiskelin MG-koulussa tuolloin Mainosgraafikoksi. Sarjan tuomaristossa oli Chairman of the Jury Päivi Topinoja-Aranko oli silloin tuotantojohtaja nyt yrittäjä, Matti "Löde" Lötjönen, ohjaaja, Mattia haasteteltinn MG-koulun kurssikirjaan Ilmestyskirjaan, joka voitti Kultahuipun graafisessa sarjassa 1996. Mattia näin kerran Kaapelintehtaan hississä ja mies kertoi, menevänsä mainostv-kuvauksiin Etelä-Amerikkaan. Löde oli tehnyt uraa Lintaksessa, samoin kuin silloinen aviomieheni Jyvä -Jyrki Tuominen, Lintaksen Art Director, Palkkinnon kävi pokkaamassa ryhmämme opiskelija Samuli Harjunpää, Tehtaankatu Oy, yrittäjä, Samuli teetäätti puvun, ihan tätä varten Virossa, taitosta vastasi hän nykyisin yrittäjä Jani Ekonen, Vastavirta oy:sta.

Anne
Big Mac 25 v. / Hasan & Partners Oy

Mc Koivu Award

McDonals-pikaravintolaketju oli valmis sponsoroimaan Rudolf Koivu -palkintoa, mutta tästä kieltäydyttiin, koska pelättiin kansainvälisen yrityksen vaikuttavan kansallisen kilpailun identiteettiin.

1990

AD Leena Periaho muistelee 90-luvun mainosmaailmaa. 

1995

Olin grafian graafisen suunnittelun sihteeri tehtävissä yhden päivän. Lajiteltiin kilpailutöitä tuomareita varten. Siinä eroteltiin jyvät akanoista konkreettisesti. Näki paljon hyviä graafisia töitä, kaikkiaan 224. Sarjan puheenjohtaja oli Kyösti Varis. Ylituomari Unto Paltemaa. Grafia kirjan kuvat otti Kalle Helminen, joka oli opiskelijan toverini Limingan taidekoulun ajoilta. Olin TV mainonnan sihteerinä. Näytimme tuomareille erilaisia videoita kilpailutöistä. Oli mielenkiintoinen päivä. Nimeni löytyy Gragian vuosikirjasta 1995, Tuomariston sihteerit nimellä Anne Tuominen, joka oli silloin nimeni. Olin silloin opiskelija MG-koulussa.

Anne
Markan kolikko
Kuva Turun museokeskus

Lama karsii jäsenistöä

Vuoden 1992 aikana yhdistyksestä erotettiin 137 jäsentä maksamattomien jäsenmaksujen takia ja jäsenmäärä vuoden 1992 lopussa oli 853, kun se vuoden alussa oli ollut yli tuhat jäsentä. Eniten jäsenistöstä poistettiin graafikoita, graafisia suunnittelijoita ja AD:ita.

Marita Liulian CD-ROM Ambitious Bitch esiteltiin Vuoden Huippujen vuosikirjassa 1995

Uudet mediat -sarja Vuoden Huippuihin

Internet mullistaa myös mainonnan ja visuaalisen viestinnän maailmaa. Vuoden Huiput 1995 -kilpailussa on ensikertaa mukana Uudet mediat sarja. Vuosikirjan liitteenä julkaistaan CD-Rom, jossa esitellään palkittuja töitä. Uudet mediat -sarjan korvaa Digimedia-sarja Vuoden Huiput 2003 -kilpailussa. Erilliset digisarjat häipyvät sarjajaosta Vuoden Huipuissa 2016.

1995

Lahden julistebiennaleen päätettiin vuonna 1995 sisällyttää erityinen ympäristöjulistesarja. Sen parhaalle julisteelle myönnettiin kolmentuhannen euron Lauri Tarasti Environmental Prize, jonka sitouduin maksamaan. Oltuani 11 vuotta kansliapäällikkönä päätin, että se riitti. Oli aika vaihtaa, mutta halusin muistaa noita vuosia jollakin pysyvällä teolla ja taiteen piirissä. Ehdotin arvostamalleni Lahden julistebiennaleen ympäristösarjaa, jonka nimikkopalkinnon rahoittaisin. Palkitut julisteet ovat pysyvästi esillä Suomen ympäristökeskus SYKE:ssä kiinnostuneiden nähtävinä.

Lauri

Kriisiaika

Vuonna 1989 Grafian jäsenkyselyyn vastanneista 2 % oli ollut työttömänä.  Vuoden 1991 aikana työttöminä oli ollut 10 % ja lomautettuina 17 %.  Joulukuussa Grafian toimistolla järjestettiin jo jäsenilta nimikkeellä ”Kriisiaika”. Jäsenille jaettiin ohjeita omien saatavien perintätavoista sekä omasta oikeus- ja palkkaturvasta työttömyyden tai lomautuksen sattuessa tai oman lainan mennessä ulosottoon.

Erkki Ruuhisen suunnittelema K-kaupan logo / Keskon kuvapankki
Kuva Keskon kuvapankki

Ruuhiselta K-kaupan ilme

1994 julkistettiin Erkki Ruuhisen suunnittelema K-kaupan uusi ilme, joka oli suurin Suomessa siihen mennessä tehty vähittäiskaupan alan uudistus. Suunnittelutyö ulottui myymälöiden ulkoasuun, ilmoituksiin, kauppiaiden käyntikortteihin ja tietysti K-kirjaimeen, jonka edellinen versio oli 1970-luvulta.